Weer en beste reistijd voor Napels

Het weer en klimaat van Napels kan bepalend zijn voor het plannen van een stedentrip. Wat is de beste periode om een bezoek te brengen aan Napels en wanneer is het weer ideaal om de verschillende bezienswaardigheden te bewonderen. Niemand heeft zin om tijdens een bezoek aan Napels dagenlang met een paraplu rond te lopen of urenlang door de verzengende hitte van bezienswaardigheid naar museum te lopen. De meest ideale periode om de stad te bezoeken, is volgens de meeste toeristen het voorjaar. In deze periode ligt de gemiddelde dagtemperatuur nog net wat lager en is de kans op langdurige neerslag iets kleiner.
Natuurlijk zijn er ook andere dingen om rekening mee te houden, want wat is de drukste toeristische periode in de stad en wanneer zijn de belangrijkste hotspots geopend voor publiek.

Het klimaat van Napels

Napels heeft een warm mediterraan klimaat met warme hete zomermaanden en een koele winterperiode. De zomermaanden in Napels zijn bijzonder warm met gemiddelde dagtemperaturen die schommelen rondom de dertig graden Celsius. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik er met gemak richting de veertig graden Celsius kruipen. Op deze dagen zorgt de invloed van de Tyrreense Zee en de Baai van Napels voor wat verkoeling. Jammer genoeg is dit effect niet overal in de stad merkbaar. Door de vele smalle straten, met huizen die dicht op elkaar zijn gebouwd, blijft de hitte vaak lang tussen de huizen hangen, waardoor de gevoelstemperatuur nog enkele graden hoger kan uitkomen. In de winterperiode is het juist weer een voordeel dat de huizen dicht op elkaar zijn gebouwd, want ook in deze maanden blijft de warmte wat langer in de stad hangen. Met temperaturen die zelfs in de winternachten zelden tot nooit onder de vier graden Celsius komen, is het nooit echt heel koud in Napels. Toch gebeurt het eens in de zoveel jaar dat er vorst en winterweer voorkomt in Napels. Tijdens deze periode is de kans groot dat je vanuit Napels uitkijkt op de besneeuwde toppen van de Vesuvius.

Warme hete zomerperiode

De zomermaanden in Napels zijn over het algemeen erg warm en bijzonder droog. De gemiddelde neerslagcijfers in deze periode zijn laag en zo goed als te verwaarlozen. Dit is aan de ene kant lekker, want de kans op neerslag tijdens een stedentrip in deze periode is laag, maar een regenbui zorgt ook voor wat verkoeling en dat de stad wat minder stoffig is. Tijdens de zomermaanden gaat de stad met regelmaat gebukt onder hittegolven, tijdens deze periode kan het kwik met gemak richting de veertig graden Celsius en soms erboven. De inwoners van Napels gaan tijdens de zomermaanden vaak gebukt onder de hitte die lang in de straten van Napels blijft hangen. Samen met de vele scooters en auto’s die door de stad rijden zorgde dit in het verleden voor smog. Mocht de kans op smog aanwezig zijn, dan wordt nu een groot deel van het gemotoriseerde verkeer in de stad verboden, voor een bepaalde periode.

Winter in Napoli

De wintermaanden in Napels zijn fris met gemiddelde dagtemperaturen die schommelen tussen de tien en de vijftien graden Celsius. In de avond en nacht koelt het wat verder af tot een graad of vijf boven nul. Tijdens de koudste nachten van het jaar kan het kwik er onder het vriespunt uitkomen, lange periode met (nacht)vorst komen zelden tot nooit voor in Napels. De wintermaanden zijn de natste maanden van het jaar, de grootste kans op langdurige neerslag heb je in de maanden november, december en januari. De wintermaanden zijn de minst geliefde om de stad te bezoeken, het koude regenachtige weer is niet waarvoor het merendeel van de toeristen naar Napels komt. Voordeel van Napels in de winter bezoeken, is dat het er een stuk rustiger is en je geen rijen bij de bezienswaardigheden moet verwachten.

Neerslag

Het merendeel van de regen die op jaarbasis in Napels valt, komt in de winterperiode naar beneden. De zomermaanden zijn juist weer erg droog, met een minimale kans op langdurige neerslag. De droogste maand van het jaar is juli terwijl december de natste is, al verschilt dit niet veel met november en januari. De neerslagcijfers in de winterperiode liggen hoger dan dat wij in Nederland gewend zijn, je zult tijdens een trip naar Napels in deze periode een paraplu of regenjas nodig hebben.

Temperaturen

De gemiddelde dagtemperaturen schommelen het hele jaar tussen de twaalf en de dertig graden Celsius. Dit is een relatief klein verschil gedurende het hele jaar, iets dat typisch is voor het mediterrane klimaat en andere maritieme klimaatsoorten. In de zomermaanden kan het kwik af en toe behoorlijk ver stijgen, op deze dagen zal het onaangenaam warm aanvoelen in de stad en kun je het beste de koelte van de Tyrreense Zee of de Baai van Napels opzoeken. Door het opwarmende effect dat in alle grote steden ter wereld voorkomt, ligt de gemiddelde temperatuur in Napels iets hoger dan in de omliggende plaatsen.

Weersextremen

Door de ligging van de stad aan de Tyrreense Zee en de Baai van Napels is de kans op weersextremen in Napels minder groot dan bij de meer landinwaarts gelegen plaatsen in Italië. Toch kan het kwik soms stijgen tot boven de veertig graden Celsius en kan het in koude winternachten stevig vriezen. Gelukkig zorgt de invloed van de zee ervoor dat dit alleen in extreme gevallen gebeurt. In werkelijkheid is het klimaat van Napels redelijk gematigd en redelijk stabiel.

Klimaatstatistieken Napels

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Napels zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Napels. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Napels