Vervoer in en naar Napels

Het vliegtuig is de verreweg de populairste vervoerswijze voor het merendeel van de toeristen die op stedentrip gaan naar Napels. Toch zijn er steeds meer toeristen die met de trein of auto naar Napels komen. Eenmaal aangekomen in Napels kun je er gebruikmaken van het uitgebreide openbaarvervoernetwerk. Tram en metro brengen je snel naar de verschillende wijken in de stad en met de bus kom je op plaatsen die je anders gemist zou hebben. Geen fan van openbaar vervoer, dan kun je natuurlijk gebruikmaken van Taxi’s of een heerlijk wandeling maken door het historische centrum. Wil je Napels op een unieke manier ontdekken, dan pak je de fiets.
In de omgeving van Napels zijn tientallen leuke en bezienswaardigheden te vinden. Om hier te komen kun je een auto huren, voor andere ben je aangewezen op een veerdienst.

Vliegen naar Napels

Het vliegveld van Napels is een van de grootste en drukste vliegvelden van Italië. Vanuit Nederland en België is het afhankelijk van waar je vertrek ongeveer twee uur en een kwartier vliegen naar Napels. Met tegenwind of slecht weer zal de vliegreis ongeveer tien minuten langer duren. Dagelijks vertrekken ervanuit Nederland, België en Duitsland verschillende vluchten naar het vliegveld van Napels. Er zijn verschillende maatschappijen die deze vluchten aanbieden voor verschillende prijzen, over het algemeen zijn de tickets in de zomermaanden iets goedkoper omdat in deze periode het aanbod wat ruimer is.

Aeroporto di Napoli

De luchthaven van Napels ligt op ongeveer zes kilometer van de historische binnenstad, maar nog wel binnen de gemeentegrenzen. Het vliegveld maakt onderdeel uit van de buiten wijk van Napels, San Pietro a Patierno. Het aantal passagiers dat jaarlijks gebruikmaakt van het vliegveld is de laatste jaren uitgegroeid tot acht miljoen. Het vliegveld beschikt over twee terminals, een voor lijnvluchten en een voor Charters. Als vertrekkende passagiers maak je altijd gebruik van terminal een. Op het vliegveld zijn verschillende kleinere winkels, boetieks en restaurants te vinden.

Transfers

Er zijn verschillende mogelijkheden om vanaf het vliegveld van Napels in de historische binnenstad te komen. De goedkoopste manier is om de Alibus te nemen vanaf het vliegveld. Deze brengt je voor vijf euro naar het centrum van Napels, een busrit die afhankelijk van je eindbestemming twintig tot dertig minuten zal duren. Heb je geen zin om in de bus te zitten, dan is de taxi de beste oplossing. Een taxirit naar het centrum van Napels zal ergens tussen de vijftien en dertig minuten duren. Afhankelijk van je bestemming in Napels ben je ergens tussen de achttien en dertig euro kwijt.

Taxi

In Napels heb je in principe geen taxi nodig om jezelf voor te bewegen. Toch kan het handig zijn om grotere afstanden binnen de stad af te leggen of om een van de bezienswaardigheden in de omgeving van Napels te bezoeken. Let wel op in welke taxi je stapt en dat de taxichauffeur de meter op de juiste manier gebruikt. Napels, maar ook Rome staat bekend om zijn sjofele taxichauffeurs die het tot sport hebben verheven om onschuldige toeristen op te lichten. Dus let altijd op en wees niet bang om de chauffeur aan te spreken op zijn gedrag en het gebruik van de meter. Natuurlijk is het altijd de minderheid die het voor de rest verpest, want het merendeel van de taxichauffeurs in Napels, zijn goudeerlijk hardwerkende mensen.

Met de trein naar Napels en Amalfi

Steeds meer mensen willen milieubewust reizen. De trein is de meest klimaatneutrale manier van reizen, als je wandelen of fietsen niet meerekent. Vanuit Nederland kun je met het internationale treinnetwerk vrij gemakkelijk in Napels terecht komen. Eenmaal in Napels kun je met de bus, metro en tram je reis vervolgen door de stad.

Meer ontdekken over een treinreis naar Napels neem dan een kijkje op NS-internationaal

Openbaar vervoer in Napels

Het merendeel van de metro-, tram- en buslijnen in het centrum van Napels zijn in handen van het Azienda Napoletana Mobilità (ANM). Het handige hiervan is dat je aan een soort kaartje genoeg hebt om met alles te kunnen reizen. Met dit kaartje kun je gebruikmaken van alle busdiensten in Napels, metrolijn 1 en 6, de verschillende funicolare en tram 1. Andere metrolijnen zijn in handen van Trenitalia of EAV en hiervoor heb je dus weer een apart kaartje nodig. Dit lijkt in eerste instantie ingewikkelder dan dat het is, want overal staat goed aangegeven welk kaartje je waar voor nodig hebt. De tarieven voor de verschillende kaartjes zijn wel gelijk en er zijn ook dagpassen verkrijgbaar die in alle vervoersvormen te gebruiken zijn.

Metro

De eerste lijn van de Metro van Napels werd geopend in 1993, ondertussen zijn er acht verschillende lijnen in gebruik genomen en zijn er nog verschillende kleine lijnen in aanbouw. De belangrijkste lijnen zijn lijn 1 en lijn 6. Een aantal stations van lijn 1 zijn in gebruik als tentoonstellingsruimte. Opvallend is het verschil in materiaal op iedere lijn lijkt wel een ander soort metro in gebruik.

Tram

De geschiedenis van de tram in Napels gaat helemaal terug tot 1875, in deze periode werd er met een paardentram door de stad gelopen. In 1883 moesten de paarden plaatsmaken voor een stoomtram, die later weer werden vervangen door elektrische trams. Na sterke inkrimping van het tramnetwerk in de vorige, wordt er nu weer gewerkt aan uitbreiding van de routes door Napels. Na een renovatie van vier jaar werd in 2019 een groot deel van het oude netwerk weer in gebruik genomen. De bedoeling is dat in de loop van de jaren het tramnetwerk de verschillende buitenwijken met het historische centrum gaat verbinden

Bus

De bus is een makkelijk en goedkope manier om jezelf in de stad te verplaatsen op plekken waar de metro of tram niet stopt. Zo verbindt de bus de verschillende parkeergarages aan de rand van de stad met het centrum. De dienstregeling is af te lezen van de bordjes op op de website van de ANM. De bus is ook de goedkoopste manier om van de stad naar het vliegveld te reizen, deze busdienst staat bekend als de Alibus.

Funicolare

Net als in Lissabon en enkele andere grote steden in Europa worden de hoger gelegen delen van Napels met het historische centrum verbonden met kabeltreinen. In totaal zijn er vier verschillende funicolare’s te vinden in Napels.
De Funicolare Central is te vinden aan de Via Toledo en heeft als eindhalte het Piazza Fuga.
De Funicolare di Chaia, deze verbindt de wijk Chaia met de heuvel Vomero.
De Funicolare di Montesanto verbindt het historische centrum met Vomero. Het beginpunt is Montesanto en hij eindigt in de wijk Morghen
De Funicolare di Mergellina is de enige funicolare in Napels die niet de Vomero heuvel opgaat, maar brengt je naar de hoger gelegen wijk Possilipo Alto. Onderweg worden er vijf stops gemaakt.

Autorijden in Napels

Net als in Iedere grote Italiaanse stad, kunnen we het autorijden in Napels niet aanraden. De buitenwijken en doorgaande wegen rondom de stad zijn nog goed te doen, maar eenmaal in het centrum is het een hectisch spektakel, met veel files, stoplichten en andere oponthoud. Daarnaast wordt de stad overspoeld door scooters en brommers, die overal tussendoor rijden. Wij raden daarom iedereen aan die met de auto naar Napels komt, de auto te parkeren in een van de grotere parkeergarages aan de rand van de stad en vanaf deze garage de bus nemen naar het historische centrum. Deze parkeergarages zijn bijzonder goedkoop en makkelijk te bereiken vanaf de verschillende toegangswegen.

Parkeren

Er zijn maar weinig gratis en veilige parkeerplaatsen te vinden in en om Napels. Wil je veilig je (huur)auto parkeren, dan kun je het beste ervoor kiezen om de auto in een parkeergarage te zetten. Degen die wat verder van het historische centrum liggen zijn vaak stukken goedkoper, dan degene in het centrum. Parkeer je wat verder weg, dan kun je gemakkelijk met bus of metro naar het centrum afreizen. Let wel op want in sommige garages kun je niet met creditcard of pinpas terecht.

Veerdiensten vanuit Napels

Vanuit de haven van Napels kun je met verschillende veerdiensten naar het jetset eiland Capri, Ischia of Procida. Afhankelijk van je bestemming, zal de overtocht ergens tussen de drie kwartier en anderhalf uur in beslag nemen. De drie genoemde eilanden zijn ideaal voor een dagtocht tijdens een vakantie in Napels, als je even van de drukte in de stad wil ontsnappen. Vanaf de haven van Napels vertrekken er ook dagelijks veerdiensten naar bestemmingen op Sicilië, Sardinië en de Liparische eilanden. Deze overtochten worden door Siremar, SNAV en Alilaura uitgevoerd. Het is verstandig om deze overtochten op tijd te reserveren, vooral in het voorjaar en tijdens de zomermaanden zijn dit geliefde excursies.