Omgeving van Napels

Er zijn in de directe omgeving van Napels tientallen leuke en bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Dit zijn er te veel om tijdens een stedentrip of zelfs tijdens een vakantie in Napels te bezoeken. Toch is het leuk om even te ontsnappen aan de hectiek van de stad en een boottocht te maken, een vulkaan te beklimmen of een archeologische site te bezoeken. Sommige van deze bezienswaardigheden staan bij veel mensen hoog op het verlanglijstje, waardoor je soms ver vooraf al een kaartje moet kijken. Op andere plaatsen is het een stuk minder druk en kun je zonder problemen last minute aankomen. Omdat er zoveel bezienswaardigheden te vinden zijn, is het verstandig om vooraf al goed te bedenken welke je echt wilt zien en welke op het verlanglijstje komen voor je volgende bezoek aan Napels.

Amalfikust

Op een goed uur rijden van Napels ligt de Amalfikust. De stad en deze kuststreek worden van elkaar gescheiden door de heuvels van de Valle delle Ferriere. Eenmaal over de heuvels verandert het landschap compleet en treed je binnen in het grillige landschap van de Amalfikust. Deze kuststreek staat bekend om zijn prachtige pittoreske dorpjes, de geweldige vergezichten en zijn verscholen stranden en baaien. De Amalfikust strekt zich uit van Vietre sul Mare in het oosten en Positano in het westen. Ondanks dat het een smal stukje kust is, behoort het tot drukstbezochte toeristische regio’s van Italië. Amalfi en de omliggende dorpen staan bekend om hun mondaine karakter en natuurlijk de limoncello die er gekweekt wordt.

Wil je echt alles te weten komen over deze unieke kuststreek, neem dan een kijkje op de Amalfikust voor beginners

Pompeï

In het jaar 79 na Christus wordt de stad Pompeï door metersdikke laag as en puimsteen bedekt. De eruptie van de Vesuvius gebeurde zo snel dat de mensen geen tijd meer hadden om te vluchten. Zo goed als alle inwoners van de stad verloren het leven en zouden eeuwenlang verborgen blijven onder de metersdikke laag as en puimsteen. Aan het einde van de vijftiende eeuw werd er een stukje van Pompeï herontdekt en nu nog steeds zijn archeologen bezig de stad op te graven. Met regelmaat worden er nieuwe en unieke vondsten gedaan in de stad. Het merendeel van deze vondsten zijn nu te zien in het Archeologisch museum van Napels.
Het deel van Pompeï dat ondertussen blootgelegd is, is echt enorm. Complete straten woonwijken en theaters zijn nu weer terug te zien. Doordat de stad ze snel bedolven werd, is nu nog steeds goed te zien hoe een oude Romeinse stad er uit moet hebben gezien. Niet voor niets is Pompeï een van de drukstbezochte toeristische bezienswaardigheden in Italië en is de hele archeologische site terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Voor een bezoek aan Pompeï moet je redelijk wat tijd uitrekken, zelfs als je niet per se alles hoeft te zien in de stad ben je er minimaal enkele uren aan het rondlopen. Wij hebben voor ons gevoel een bliksembezoek gebracht aan Pompeï en waren al drie uur binnen. Om tijd te besparen is het slim om vooraf al je entreebewijs te kopen. Wil je echt alles te weten komen over deze beroemde historische stad en zijn abrupte einde, dan is het leuk om Pompeï samen met een gids te bezoeken.

Lees hier alles over onze avonturen in Pompeï, op de Vesuvius en het Herculaneum

Vesuvius

De inwoners van Napels hebben altijd tussen hoop en vrees geleefd onder de rook van de vulkaan de Vesuvius. De laatste echte uitbarsting vond plaats in 1944, bij deze eruptie kwam de lava niet uit de top van de vulkaan, maar ontstond er een barst aan de zijkant. De bekendste uitbarsting van de Vesuvius vond plaats in het jaar 79 na Christus, tijdens deze eruptie verdwenen de plaatsen Pompeï en Hercaluneum compleet onder de lava en modderstromen. Bij de opgravingen van deze archeologische site is men veel te weten gekomen over de vernietigende eruptie van de Vesuvius.
Nu is het een van de bekendste toeristische trekpleisters in de omgeving van Napels. Vanuit Napels worden er dagelijks excursies georganiseerd die je halverwege de vulkaan brengen zodat je het laatste stuk te voet kunt afleggen. Tijdens de beklimming wordt meerdere malen getrakteerd op prachtige vergezichten over Napels en zijn omgeving. Eenmaal boven kun je over de kraterrand die in 1944 is gevormd is kijken en zie je op sommige plaatsen nog steeds rook uit de vulkaan komen.

Koninklijk Paleis van Caserta

Een andere beroemde toeristische bezienswaardigheid in de omgeving van Napels, die terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, is het Koninklijk Paleis van Caserta. Dit vroeger woon- werkpaleis van de koningen van Napels en Sicilië en de bijbehorende tuinen, is een van de meest indrukwekkende bouwwerken van Italië. Volgens UNESCO is het paleis het laatste en meest ultieme gebouw uit de hele barokperiode. Tel hierbij de prachtig aangelegde tuinen, die kilometerslang doorlopen bij op en je hebt een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van het land. Het paleis is in de loop van de jaren het decor geweest voor verschillende beroemde film, zo zijn er verschillende delen uit Star Wars serie opgenomen en speelde het een belangrijke rol in Ocean’s Thirteen. Doordat het kasteel ook als filmdecor gebruikt wordt en soms voor feesten en partijen wordt verhuurd (dit is alleen gegeven aan de rijksten der aarden), is het paleis niet altijd geopend voor publiek. Op dagen dat dit wel het geval is kun je prachtige wandelingen door de tuinen maken en met of zonder gids de charmante stijlkamers bezoeken. Vanaf Napels is het iets minder dan een half uur rijden naar het Koninklijk Paleis van Caserta, met het openbaar vervoer doe je er ongeveer een uur over. Het kan er erg druk zijn, dus is het verstandig om vooraf een kaartje te reserveren.

Procida

Procida is een van de drie eilanden voor de kust van Napels. Omdat Procida het dicht bij het Italiaanse vaste land ligt, is het een van de drukstbezochte eilanden. Vanuit de haven van Napels vaar je in iets meer dan een half uur naar het eiland, dat bekend om zijn kleurrijke dorpen en om zijn authentieke Italiaanse uitstraling. Veel toeristen en locals die het eiland bezoeken, komen er even de rust opzoeken, ontsnappen aan de hectiek die vaak in de stad Napels te vinden is. Op het eiland zijn verschillende kleine kleurrijke dorpjes te vinden waar je kunt genieten van eenvoudige, maar o zo bijzondere keuken kunt proeven. De dorpem Marina della Corricela en Sancio Cattolico. Bekendste product van het eiland is de limoncello en de koekjes die er in gedoopt worden.

Capri

Het jetset eiland Capri is bij veel toeristen die een stedentrip maken naar Napels een populaire dagexcursie. Vanuit Napels vaar je in iets meer dan een uur naar het eiland Capri, waar je in een hele andere wereld terecht komt. Eenmaal op het eiland kom je aan in de drukke soms wat hectische haven van Capri, maar als je eenmaal met de kabelbaan naar Capri-stad bent gegaan en je door de smalle straatjes met witgeschilderde huizen loopt, heb je het idee dat je het idee dat je in een film van Fellini bent beland. De obers lopen er nog in prachtige witte pakken en de winkelstraten zijn gevuld met de duurste en bekendste merken ter wereld. Loop je vanaf Capri door naar de andere zijde van het eiland kom je daar enkele beroemde bezienswaardigheden tegen, zoals de Via Krupp, het Casa Rossa en de Certosa di San Giacomo. Loop ook zeker even door naar het uitzichtpunt Belvedere di Punta Cannone, waar je een van de mooiste uitzichten op het eiland hebt. Hoogtepunt van een bezoek aan Capri is de Blue Grotto. Om deze grotten te bereiken moet je eerst met een grote boot naar de entree om vervolgens met een klein bootje door een smalle doorgang te varen. Eenmaal binnen word je verrast door het prachtige effect wat het weerkaatsende zonlicht heeft in de grot.

Boek vooraf je trip naar Capri en ervaar de schoonheid van het eiland

Herculaneum

Net als Pompeï is de oude Romeinse stad Herculaneum tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus bedolven onder de as, lava en modderstromen die van de vulkaan afkwamen. Anders dan in Pompeï, kregen een groot deel van de inwoners van de stad nog wel de kans om te vluchten voor de allesverwoestende stromen. Toch wist niet iedereen in de vier minuten die de inwoners hadden om te vluchten weg te komen, waardoor een groot deel van de bevolking omgekomen. Nu is het grootste deel van de stad, maar nog lang niet alles, terug opgegraven en is het na Pompeï een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Italië. Doordat Herculaneum niet door lava, maar door modderstromen werd overspoeld is, zijn veel van de houten constructies en daken van de huizen bewaard gebleven. Hierdoor krijg je een goed beeld hoe de huizen er ooit moeten hebben uitgezien. Hoogtepunten van een bezoek aan de archeologische site zijn de Hal van Augustales, de marmeren toonbaken van de Romeinse snackbar, het huis van Neptunes en de Casa dei Cervi. Het Herculaneum is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in de directe omgeving van Napels, dit komt mede doordat het terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is verstandig om vooraf online een kaartje te reserveren, dit scheelt een hoop gewacht.

Ischia

Het eiland Ischia is te vinden in de Baai van Napels en vanuit de veerhaven van Napels vrij makkelijk bereikbaar. Samen met Capri en Procida is Ischia een van de populairste dagbestemmingen op zee vanuit Napels. Het eiland is een oase van rust in het groen. Ischia staat bekend als het groene eiland, vanwege de vele bossen die er op het eiland te vinden zijn. De grootste plaats op het eiland draagt dezelfde naam als het eiland, andere plaatsen zijn Ischia Ponte en Ischia Porte. De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland – dat eigenlijk op een klein eilandje naast Ischia ligt – is het Castello Aragonese. Verder staat het eiland bekend om zijn thermale modderbaden en helende bronnen. Vanaf de Monte Epomeo, het hoogste punt van het eiland heb je een prachtig uitzicht over het eiland, de Baai van Napels en op heldere dagen op Napels zelf.

Paestum

De archeologische vindplaats Peastum ligt op ongeveer honderd kilometer van de stad Napels. Doordat deze bezienswaardigheid vrij gemakkelijk aan te rijden is vanuit de stad ben je slechts een uur tot anderhalf uur onderweg. Paestum of Poseidonia was ooit een van de belangrijkste steden uit het Magna Graecia, waar ook Napels onderdeel van uitmaakte. De stad werd al gesticht in de zevende eeuw voor Christus en in de derde eeuw voor Christus waren het de Romeinen die de stad innamen en zijn huidige naam gaven. Tegenwoordig behoort Paestum tot de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Italië en zijn de overblijfselen van de oude stad terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De hoogtepunten van een bezoek aan Paestum zijn de Tempel van Poseidon, de Tempel van Athene en de Tomba del Tuffatore.

Sorrento

Het stadje Sorrento maakt onderdeel uit van het grootstedelijk gebied van Napels en is te vinden op het schiereiland Sorrentina. Dit schiereiland scheidt de Baai van Napels en de Amalfikust van elkaar. Sorrento maakt hierdoor geen deel uit van de Amalfikust, maar dit doet niets af aan zijn schoonheid. Vanuit Napels kun je met de trein, boot of auto naar Sorrento afreizen, een reis die ergens tussen de drie kwartier en anderhalf uur zal duren. De leukste, maar ook langzaamste en duurste manier is met een veerboot. Vanaf de ferry heb je een prachtig uitzicht over de Baai van Napels. Sorrento heeft een klein en gezellig historisch centrum, met een paar leuke maar redelijk onbekende bezienswaardigheden. De smalle straatjes in het historische centrum zijn een groot deel van het jaar goed gevuld met toeristen die er uitbundig winkelen. De historische scheepswerf, de kathedraal van Sorrento en het museum Correale zijn de bekende attracties.