Museums in Napels

Er zijn in Napels behoorlijk wat musea te vinden, de meeste zijn kleine kunstmusea of geven je een andere blik op de geschiedenis van de stad Napels. Opvallend is dat er veel ondergrondse musea te vinden zijn andere musea zijn gevestigd in oude palazzo’s, waarbij het paleis soms ook onderdeel is van het verhaal van het museum. Laagdrempeliger is de kunst in het metrostation Toledo, hiervoor moet je alleen even een metrokaartje te kopen. Het belangrijkste museum in de stad is zonder twijfel het Museo archeologico Nazionale di Napoli, in dit museum kom je enkele van de grootste archeologische schatten ter wereld tegen. Veel van de musea en bezienswaardigheden in Napels, kunnen gratis bezocht worden als je in het bezit bent van een Napels Pass. Een handige en relatief goedkope manier om alles uit je stedentrip in Napels te halen.

Museo archeologico Nazionale di Napoli

Het nationaal archeologisch museum van Napels, behoort tot de belangrijkste en bekendste in zijn soort ter wereld. Dit heeft op de eerste plaats te maken met het feit dat zo goed als alle belangrijke vondsten die gedaan zijn in Pompeï, nu in dit museum tentoongesteld worden. Kamers vol met prachtige gedetailleerde mozaïeken, waarvan het merendeel nog in een uitmuntende staat is. Verder kom je in het museum de belangrijkste vondsten van het Herculaneum tegen en herbergt het de bekendste beeldhouwwerken uit de Farnese collectie. Deze Farnese collectie is een van de oudste en meest indrukwekkende kunstcollectie ter wereld. In het museum zijn beroemde beeldhouwwerken zoals de Franese Hercules, de Farnesische Stier en de Farnesische Atlas te vinden. Dit is slechts het topje van de ijsberg, want er staan honderden prachtige vroeg Romeinse en Griekse beelden. Tel dit op bij de vele schatten van de door de lava en as verzwolgen steden Pompeï en Herculaneum en je hebt een van de meest indrukwekkende kunsthistorische en archeologische musea ter wereld.
Het Museo archeologico Nazionale di Napoli is voor de meeste toeristen een hoogtepunt van een bezoek aan Napels. Wil je zeker weten dat er ruimte is in het museum of heb je geen zin om een lang in de rij te staan, dan is het verstandig om je kaartje op vooraf online te kopen.

Galleria Bobonica

De Galleria Bobonica ook wel bekend als de Bourbon Tunnel is een ondergrondse tunnel in de stad Napels, onder de heuvel Pizzofalcone. De tunnel of galerij (want er is, maar een ingang) was ooit bedoeld om de om het koninklijke paleis met de kazernes te verbinden. In geval van nood zouden de troepen snel bij het paleis zijn en de koning beschermd. Met het vertrek van de koninklijke familie uit Napels, kwam er een einde aan de graafwerkzaamheden en werden de tunnels verlaten. Begin vorige eeuw werd er nog een afgedankt beeld opgeborgen en tot de jaren zeventig werd de galerij gebruikt door de politie om Vespa’s en auto’s in te plaatsen. Deze halfvergane wagens en scooters vormen nu een belangrijke toeristische attractie in Napels. Wie even buiten de gebaande paden iets bijzonders wil zien kan onder leiding van een gids de galerij bezoeken.

Museo Madre

Het museum voor Moderne kunst in Napels, het Museo Madre is sinds 2005 gevestigd in het negentiende-eeuwse palazzo Donnaregina. Het museum is te vinden in het hart van het historische centrum van Napels en een van de belangrijkste musea voor moderne kunst in Italië. In het museum zijn werken te vinden van wereldberoemde kunstenaars als Jeff Koons, Damien Hirst, Andy Warhol en Sol LeWitt. Na alle historische kerken en de rijkelijk versierde palazzo’s, is het een verademing om even in een andere omgeving rond te lopen. Naast de indrukwekkende vaste collectie van het museum worden er met grote regelmaat exposities en tentoonstellingen georganiseerd van vooraanstaande kunstenaar uit de hele wereld.

LAES – La Napoli Sotterranea

Veertig meter onder het historische centrum van Napels is een hele nieuwe wereld te vinden. Diep onder de stad zijn in de kalksteenbodem kilometer aan gangen en ruimtes uitgehakt. De oudste delen van dit ondergrondse stelsel stammen uit de tijd dat Napels in de vierde eeuw voor Christus werd gesticht, maar ook in recentere geschiedenis werd er gebruikt gemaakt van dit ondergrondse complex. Dagelijks worden er verschillende rondleidingen in het Engels gegeven. Tijdens deze wandeling word je meegenomen langs de oude aquaducten en de restanten van een Romeins theater. De entree van dit bijzondere museum en bezienswaardigheid is te vinden op de Piazza San Gaetano.

Toledo - Stazione della Metropolitana dell'Arte

Een leuke bijna gratis culture bezienswaardigheid in Napels is het metrostation Toledo, het enige wat je nodig hebt om dit te kunnen zien is een metrokaartje. Dit metrostation is uitgeroepen tot het mooiste ter wereld en was in 2013 zelfs het mooiste openbare gebouw ter wereld. Hiervoor won het de prestigieuze LEAF-award. Het station is ontworpen door de Spaanse architect Óscar Tusquets en sinds 2012 in gebruik. Het meest indrukwekkende onderdeel van dit metrostation is de entree bij de roltrappen, waar een enorm mozaïek is gemaakt.

La Neapolis Sotterrata - Complesso Monumentale San Lorenzo Maggiore

De San Lorenzo Maggiore is te vinden precies in het geografische midden van de historische stad Napels. Op het kruispunt van de Via dei Tribunali en de San Gregorio Armeno, waar ooit het Romeinse forum te vinden was. Onder de kerk is een groot deel van deze oude markt blootgelegd en opengesteld voor het publiek. De oudste delen van het forum stammen uit de vierde en vijfde eeuw voor Christus en behoren tot de oudste opgravingen in de regio en de enige in het historische centrum van de stad. De opgravingen kunnen onder begeleiding van een gids bezocht worden. In de andere delen van de kerk en in het voormalige klooster, is nu een museum te vinden die je meeneemt op een reis door de tijd in het oude Napels.

Museo e Real Bosco di Capodimonte

Aan de rand van de stad Napels, in het paleis van Capodimonte is nu het Museo e Real Bosco di Capodimonte gevestigd. Het paleis werd ooit gebouwd als het jachthuis van de familie Bourbon, ooit de machthebbers in Sicilië, het immense bouwwerk beslaat drie verdiepingen en bijna veertienduizend vierkante meter. De basis van de collectie van het museum wordt gevormd door de klassieke beeldbouwwerken van de Farnese collectie, een van de grootste en oudste collectie uit de Grieks-Romeinse oudheid. De belangrijkste werken hiervan zijn te vinden in het Museo archeologico Nazionale van Napels, de schilderijen en een aantal minder bekende beeldhouwwerken worden in het Capodimente tentoongesteld. In het museum hangen schilderijen van Caravaggio, Raphael, Titan en El Geco, zeker niet de minste Italiaanse schilders.

Musa – Museo Universitario delle Scienze e delle Arti

Het Museo Universitario delle Scienze e delle Arti vaak afgekort als Musa, is het universiteitsmuseum voor wetenschappen en kunsten van Napels. Het is een combinatie van een wetenschapsmuseum, kunstmuseum en een rariteitenkabinet. Tot de collectie van het museum bevinden zich medische instrumenten uit de tijd van het Romeinse Rijk, anatomische preparaten, schedels van inwoners van de stad Pompeï en misvormde foetussen. Het MUSA is niet het bekendste museum in Napels, maar voor wie eens wat anders wil zien tijdens zijn stedentrip, is het Musa een leuke afwisseling. Het museum kan gratis bezocht worden als je in het bezit bent van een Napels Pass.

Nazionale Ferroviario di Pietrarsa

Het nationaal spoorwegmuseum van Pietrarsa is te vinden net buiten de stad Napels, in de stad Portici, aan de Via Pietrarsa uitkijkend over de Baai van Napels. Het museum is gevestigd in de oude loodsen van een staalfabriek, dat al vanaf 1845 dienstdeed als stoomlocomotieffabriek. De zeven loodsen beslaan een oppervlakte van 36.000 vierkante meter. De immense collectie bestaat uit locomotieven uit alle periodes. Het eerste paviljoen vertelt het verhaal van de eerste locomotieven die rondreden en van de gerestaureerde locomotief die vroeger tussen Napels en Portici reed. Hierna neemt het museum je mee op een reis door de spoorweggeschiedenis van Napels en Italië.
Het museum is vrij gemakkelijk te bereiken vanuit Napels met het openbaar vervoer. Pal naast het museum is een metro, bus- en treinstation.

Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano

In het barokke paleis Palazzo Zevallos Stigliano aan de Via Toledo is tegenwoordig een museum te vinden. In dit museum, waar voornamelijk kunstwerken te vinden zijn van Italiaanse kunstenaar en nog specifieker, kunstenaars uit Zuid-Italië is onderdeel van een samenwerkingsverband tussen drie musea. De andere twee zijn te vinden in Milaan en Venetië. In de Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano zijn kunstwerken te vinden van de wereldberoemde Caravaggio, zijn laatste schilderij wordt er tentoongesteld, maar ook werken uit het Vedutismo. In deze periode wedren er in Italië voornamelijk straatbeelden en beelden van het dagelijks leven op het witte doek werden vastgelegd. Verder zijn er werken te vinden van Vincenzo Gemito, deze beeldhouwer, staat bekend als de “o scultore pazzo”(de gekke beeldhouwer). In totaal herbergt het museum ongeveer 120 kunstobjecten, van het begin van de zeventiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw.