Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is belangrijk voor een geslaagde stedentrip of vakantie naar Napels. Dat betekent dat je op de hoogte moet zijn van lokale gewoontes, regels en wetten. Verder is het handig te weten wat je eventueel al van huis mee zou moeten nemen of wat je zonder problemen thuis kunt laten. Op deze pagina vermelden we algemene tips en reisinformatie die van toepassing zijn voor een bezoek aan Napels. In veel gevallen heb je er ook wat aan als je elders in Italië op vakantie gaat. Sommige van onderstaande tips en feiten kunnen in de loop van de tijd veranderen. Klopt er iets niet volgens u, neem dan contact op met ons.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Italië is net als in Nederland 112. Grote verschil is dat in Italië deze diensten door een overkoepelende organisatie wordt beheerd, maar dat je wordt doorverbonden naar de plaatselijke carabinieri. Deze zullen je uiteindelijk doorverbinden naar je juiste afdeling, hierom kan het handig en sneller zijn om direct met de juiste hulpdiensten te bellen.

  • Politie 113
  • Brandweer 115
  • Ambulance 118

Documenten

Voor een stedentrip naar of vakantie naar Napels heb je geen extra visums of andere documenten nodig. Het is enige wat je nodig hebt is een geldig paspoort of identiteitskaart, het alleen kunnen tonen van een rijbewijs is in Italië niet voldoende om jezelf te identificeren. Deze identificatieplicht geld voor iedereen, dus ook voor kinderen. Deze moeten vanaf de leeftijd vanaf twaalf jaar een eigen identiteitskaart of paspoort hebben

Douane

Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank en 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.

Elektriciteit

In Italië heeft men 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Hier passen gewone opladers en stekkers zonder problemen in.

Feestdagen

In Napels en de andere delen van Italië viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten. Op sommige van deze feestdagen zijn de winkels gesloten en in andere gevallen zijn ze juist weer geopend. Dit verschilt sterk per feestdag.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Driekoningen
  • 25 april – Bevrijdingsdag
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 2 juni – Feest van de Republiek
  • 15 augustus – Maria-Hemelvaart
  • 1 november – Allerheiligen
  • 8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
  • 25 december – Kerstmis
  • 26 december – Heilige Stephanus

Naast de vaste feestdagen zijn er een aantal variabele feestdagen in Italië: Carnaval, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren.

Fooien

Het is normaal om in een restaurant fooi te geven meestal rond je de rekening wat af naar boven en in sommige gevallen leg je hier nog een bedrag bovenop. Het is gebruikelijk om ongeveer tien procent van de rekening aan fooi te geven. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoogte van de rekening, de kwaliteit van het eten en de bediening. In Sommige restaurants wordt er “coperto” gerekend. Dit is geen fooi maar bedieningsgeld.

Geld

In Napels en de rest van Italië is de euro het enige wettige betaalmiddel. Je kunt uit de geldautomaten die je op veel verschillende plekken in Napels gewoon geld pinnen met je Nederlandse pinpas, hiervoor hoef je in de meeste gevallen geen extra handelingen voor te verrichten. De meeste Nederlandse banken hebben pinnen binnen Europa gewoon aanstaan. Mocht je twijfelen kun je dit altijd even controleren in de app van je bank. In Napels zijn zelfs opvallend veel geldautomaten te vinden.
Betalen met je pinpas, telefoon of creditcard is ook in Napels de gewoonste zaak van de wereld, op zo goed als iedere plaats is het mogelijk om digitaal te betalen, toch zijn er altijd nog winkeltjes of marktkramen te vinden die alleen contanten accepteren, zorg dus dat je altijd wat cash geld op zak hebt.

Internet, wifi en 4G

Het bereik van je mobiele telefoon in Napels zou nergens in de stad een probleem moeten zijn. Het bereik van de 4G is overal uitstekend en snel. De kosten voor roaming binnen de Europese Unie vallen binnen je databundel, waardoor dit geen extra kosten zal opleveren. Ben je nu door je databundel heen, dan kun je op veel plaatsen gebruikmaken van gratis openbare wifi-spots. Dit is in sommige gevallen wel wat langer dan de 4G, maar zeker niet slecht. In de meeste hotels wordt nu gratis wifi en internet aangeboden, al zijn er altijd nog plaatsen te vinden waar geld gevraagd wordt voor een te langzame internetverbinding.

Kleding

Als je in Napels een kerk of een ander geloofsgebouw wil bezoeken dan moet je qua kleding aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zijn de dames verplicht om met bedekte schouders te lopen en zijn korte broeken op veel plaatsen niet toegestaan. Ben je onverhoopt toch vergeten om een sjaal of een vest mee te nemen dan kun je deze kopen bij één van de vele straatverkopers of ze zijn te verkrijgen bij de ingang van de kerk of klooster.

Kraanwater

Over het algemeen geldt dat je het kraanwater op de meeste plekken in Italië probleemloos kunt drinken.de kwaliteit van het drinkwater in Napels en omgeving, laat wel wat te wensen over. Het water is goed genoeg om ervan te drinken zonder ziek te worden, maar het heeft wel een stevige bijsmaak. Dit zorgt ervoor dat het merendeel van de inwoners van Napels en toeristen ervoor kiezen om water uit fles te drinken. Dit is relatief goedkoop en overal verkrijgbaar. Het kraanwater van Napels is wel geschikt om koffie en thee mee te zetten.

Roken

Wie wil roken moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar.

Gezondheid

Het niveau van de gezondheidszorg in Italië is goed en vergelijkbaar met die van de meeste andere Europese landen. Doordat Italië onderdeel is van de Europese Unie hebben alle verzekeraars afspreken met de Italiaanse zorginstellingen, waardoor je zo goed als nergens onverwachte kosten tijdens een bezoek aan dokter of ziekenhuis, zelf za moeten voorschieten. In Napels zijn er veel apotheken en drogisterijen te vinden. Een deel hiervan is 24 uur per dag geopend waardoor je altijd de mogelijkheid hebt om aan medicijnen of andere medische hulpmiddelen te komen. De prijzen in de apotheken en drogisterijen liggen wel iets hoger dan dat we in Nederland gewend zijn.

Taal

De officiële taal in Italië, dus ook in Napels, is Italiaans. Dit wordt door zo goed als iedereen in de stad gesproken. De tweede taal van de stad is het Napolitaans, deze taal die veel raakvlakken heeft met het Italiaans, heeft een Romaanse oorsprong. Er is veel discussie gaand of het Napolitaans een eigen taal is of een Italiaan dialect. Volgens de meest deskundigen, zijn de verschillen zo groot dat het een eigen taal is. Het Napolitaans, wordt niet alleen in Napels gesproken, maar in de hele regio Campanië en enkele gebieden buiten deze regio. Veder wordt er door de meeste jongere inwoners van de stad redelijk tot goed Engels gesproken, waardoor je er bijna overal mee uit de voeten kunt.

Tijdsverschil

Italië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1) en kent eenzelfde zomertijdregeling als wij hebben. Er is daarom geen tijdsverschil tussen Napels en Nederland.

Openingstijden

De openingstijden van winkels lopen ver uiteen. Winkels in toeristenconcentraties zijn vaak langer open en sluiten meestal ook ‘s middags niet. Andere winkels sluiten vaak tussen 12:30 of 13:00 uur en 15:30 uur. In toeristengebieden zijn winkels vaak ook op zondag open. Dit geldt ook voor supermarkten. Door de verschillende openings- en sluitingstijden kan het dus voorkomen als je in de middag door de stad heenloopt dat slechts een deel van de winkels zijn geopend. Musea hebben meestal de maandag als vaste sluitingsdag, maar ook dit kan per museum en tijd van het jaar verschillen

Veiligheid

Napels is over het algemeen genomen een veilige stad, mits je je gezond gebruikt en altijd bewust bent van je omgeving. De grootste delen van het historische centrum van Napels staan bekend als veilig tot zee veilig, maar er zijn een paar plaatsen die wat slechter staan aangeschreven. Nu is het niet zo dat zo gauw je in de buurt komt van deze wijken je gelijk beroofd, maar een wandeling in de avond of nacht, is niet verstandig. Sommige delen van de stad staan nog onder de gedeeltelijke controle van de Comorra, de plaatselijk maffia. Als toerist zal je hier weinig van merken, maar dit zorgt er wel voor dat de criminaliteitscijfers in Napels hoger liggen dan in veel andere Italiaanse steden. Net als in iedere grote stad ter wereld of bij een toeristische trekpleister komen er zakkenrollers en gauwdieven voor. Let dus zeker in grote mensenmassa’s goed op je persoonlijke bezittingen. Loop niet te koop met dure sieraden of apparatuur en vermijd de achterafsteegjes.